Naturens förvandlingar

Ceres, som är växtlighetens gudinna, har två döttrar; Proserpin och Cyane. En varm och härlig sommardag är döttrarna ute och plockar blommor när Proserpin plötsligt försvinner. När Ceres får höra det blir hon så förtvivlad att hon glömmer att sköta om naturen. Cyane får skuldkänslor för att hennes syster har försvunnit. Blommor och växter vissnar och dör och det blir höst. Var är Proserpin? Den bevingade guden Merkurius hjälper till att leta.

Suggestiv rokokopärla om årstidernas växlingar

Svenska Dagbladet

Ännu en fullträff på Operaverkstan.

Lars-Erik Larsson, Skånska Dagbladet

Idén till operan om Proserpin kom från självaste kung Gustav III. Han ville göra en opera om årstidernas uppkomst på det svenska språket för teaterscenen som han älskade. Uppdraget gick till Joseph Martin Kraus och 1781 var det premiär för en av de allra första svenska operorna. I Operaverkstans version framförs musiken på marimba, klarinett och fiol, kryddat med persisk fiol och armeniskt träblås.

PRODUKTIONSTEAM

Scenografi & kostym: Leif Persson
Ljus: Johanna Svensson
Arrangemang: Lars Ljungberg
Koreografi: Sara Ekman
Regi: Maria Sundqvist

Medverkande

Ceres: Malin Christensson
Cyane: Helena Magnusson
Jupiter: Tor Lind
Merkurius: Sara Ekman
Pluto: Maria Sanner

Kapellmästare/slagverk: Lars Ljungberg
Fiol/kamanche: Hedda Heiskanen
Klarinett/duduk: Jonas Losciale

 

FÖRDJUPNING

På Operaverkstan gör vi alltid ett Inspirationsmaterial till varje föreställning som man kan använda som förberedelse i klassrummet. Klicka på länken för att läsa eller ladda ner. 

INFÖR BESÖKET

Upplevelsen av föreställningen blir mycket bättre om man är väl förberedd och vet vad som ska hända när man kommer till teatern. Även en liten kort genomgång gör skillnad, så ge gärna dig och dina elever en liten stund innan ni kommer till oss.

• Kom 15 min. innan föreställningen startar, så ni hinner hänga av er i lugn och ro. Ofta har vi en kort introduktion innan föreställningen börjar.

• Vid skolföreställningar har vi inga biljetter, utan släpper in klassvis i salongen efter principen – yngst går först, för att alla ska se så bra som möjligt. 

• I foajén finns vår värd som hjälper er på plats och svarar på frågor. Värden kommer fråga dig hur många vuxna och elever som kommer från din skola.

• Om du går med elever som inte är vana teaterbesökare kan det vara bra att gå igenom hur det fungerar vid ett teaterbesök.

Mobiltelefoner ska vara avstängda under föreställningen. Skärmljuset kan vara störande och även om ljudet är avstängt kan vår elektroniska utrustning påverkas.
​Man får inte fotografera eller spela in under föreställningen. Det beror dels på att det stör, men det handlar också om upphovsrätt till musik, kostym, scenografi med mera.
Måste man vara helt tyst under föreställningen? Man får så klart inte sitta och prata, men publikens reaktioner är viktiga för ensemblen på scenen. Reagera gärna på det som händer men använd ditt sunda förnuft och visa hänsyn till andra besökare i salongen.

Har ni frågor eller funderingar så hör gärna av er till oss!

Lars Fembro                                                              Hanna Nilsson
Pedagog/skådespelare                                            Projektledare marknad
lars.fembro@malmoopera.se                                hanna.nilsson@malmoopera.se

 

Operaverkstans konstnärliga ledare Maria Sundqvist har skapat en läcker operabakelse, ett litet allkonstverk som leker rokoko.

Karin Helander, Svenska Dagbladet

 

Ännu en fullträff på Operaverkstan.

Lars-Erik Larsson, Skånska Dagbladet

Drottningholmsälskarna kommer att skrika av lycka.

Hanna Höglund, Expressen

 

"Var är du Proserpin?" är charmig, lekfull, vacker, snäll och lättillgänglig. Barnperspektivet är tydligt, men uppsättningen är en förträfflig möjlighet, för varje ålder, till en allra första kontakt med operavärlden.

Ann Melblom, Vellingeposten

 

Suggestiv rokokopärla om årstidernas växlingar

Svenska Dagbladet