Trollflöjten

Trollflöjten

Ett magiskt sångspel där vi får ta det goda med det onda för att nå upplysning och harmoni. Mozarts sista opera, mästerverket som redan från början älskades av publiken.

Unge Tamino söker kärlek och visdom. Han finner till slut kärleken i Pamina och visheten hos den rationelle och gode översteprästen Sarastro. Men innan dess prövas han hårt. Sarastro håller nämligen den oskyldiga Pamina fången. Sarastros ärkefiende Nattens Drottning, representanten för det onda, mörka och irrationella är den förträffliga Paminas mor. Tamino och hans följeslagare fågelfångaren Papageno, skyddas på prövningarnas väg av två musikinstrument, en gyllene magisk flöjt och ett knippe förtrollade silverbjällror.

Djupsinnigt och lättsamt mysterie- och sagospel
Trollflöjten utspelar sig i Thebe i det antika Egypten. Handlingen pendlar mellan det dramatiska och det komiska. Innehållet är både magiskt och fantastiskt med tydliga referenser till frimurarritualer. Den kan ses som en utvecklingshistoria; från ett ursprungligt kaos över religiös vidskepelse till rationell upplysning som uppnås genom olika prövningar. Allt för att försöka göra ”jorden till ett himmelrike och de dödliga till gudar”.

Mozarts sista månader
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) hade kommit långt i arbetet med sin sista opera Trollflöjten när han fick avbryta sitt värv. Detta för att skriva en opera seria Titus mildhet till Leopold II:s kröning, 6 september 1791. Han fortsatte därefter med Trollflöjten som han skrev på ända in i det sista på premiärdagen 30 september. Ett par dagar innan, 28 september, hade han slutfört och uruppfört sin klarinettkonsert. Därpå kastade han sig över sin Frimurarkantat som han själv dirigerade 18 november. Mozart dog 5 december, förmodligen i akut reumatisk feber, ett par månader innan han skulle fylla 36. Han hann därmed inte färdigställa det Reqiuem, som han påbörjat i augusti. Mozarts kropp dog, men hans musik och myten kring honom lever fortfarande.

Schikaneder och Mozart
Emanuel Schikaneder (1751-1812) var dramatiker, skådespelare och tidens kanske största teaterman. Schikaneder och Mozart möttes 1780 när familjen Schikaneders teatergrupp ett tag stannade lite längre i Salzburg. Familjen Mozart, som alltid gick på deras föreställningar när de var i Salzburg, började nu umgås med teaterfamiljen. Mozart och Schikaneder blev vänner, de delade intresset för frimureri och blev också logebröder. Schikaneder producerade teater och skådespelade, både i egna truppen och i kejserlig tjänst på Burgtheater i Wien. Hans repertoar var omfattande, allt från ledande Shakespeareroller som Hamlet, Macbeth, Jago och Othello till komiska roller i sångspel. Mot slutet av 1780-talet blev han teaterchef på Freihaus-Theater auf der Wieden i Wien där han hade flera av Mozarts operor på repertoaren. Han var även berömd för att använda flygande maskiner, fyrverkerier och andra specialeffekter.

Trollflöjten – en succé från början
Det var Schikaneder som föreslog Mozart, och även skrev texten till, Trollflöjten. Mozart komponerade stora delar av sångspelet i en paviljong i anslutningen till Freihaus-Theater. (Paviljongen står numera i trädgården till Mozarteum i Salzburg.) Mozart dirigerade själv premiären och Schikaneder spelade Papageno. Uppsättningen blev en enorm succé. Det var inga recensenter på premiären men föreställningarna drog stor publik. Under 90-talet spelades otaliga föreställningar. Redan 1792 firade man den hundrade. Ända sedan premiären har Trollflöjten varit en av de mest älskade och spelade operorna.

Världsberömd regissör och dito dirigent
Trollflöjten på Malmö Opera sätts upp av Tamás Ascher. Ascher är en europeisk regissör av idag och räknas som en av världens främsta Tjechovtolkare. Han har regisserat teater över hela Europa och har satt upp Mozart förut, bl a Don Juan i Lyon. Häromåret skapade han en bejublad uppsättning av Onkel Vanja i Sydney, med Cate Blanchett i rollen som Jelena. Denna uppsättning kunde man sommaren 2012 uppleva i New York. Ascher var tidigare konstnärlig ledare för den legendariska teatern i Kaposvár och han grundade och är director-in-residence på den berömda teatern Katona József i Budapest. Trollflöjten dirigeras av Leif Segerstam, Malmö Operas chefdirigent.

Musik Wolfgang Amadeus Mozart
Text Emanuel Schikaneder
Biträdande regissör Anna Lengyel
Scenografi Zsolt Khell
Kostym Györgyi Szakács
Ljus Tamás Bányai
Videodesigner Kristóf Kiss Benedek
Koreograf Ola Hörling
Regi Tamás Ascher
Dirigent Leif Segerstam/
David Björkman

Nattens drottning
Erika Miklósa / Hege Gustava Tjønn
Sarastro Reinhard Hagen /
Andreas Bauer
Pamina Elisabeth Meyer/Gisela Stille
Tamino Joachim Bäckström /
Daniel Frank
Papagena Frida Engström
Papageno Carl Ackerfeldt
Tre damer hos Nattens drottning;
Första damen Clara Bystrand
Andra damen Emma Lyrén
Tredje damen Ingunn Kilen
Monostatos Jonas Duran
Talaren Bengt Krantz
Andre prästen Rickard Söderberg
Väktare 1  Rickard Söderberg
Väktare 2 Bengt Krantz
Gosse 1
Nils Weibull
Josef Zetterberg Pihl
Leo Klintman
Gosse 2
Max Lavoipierre
Filip Manzi
Hugo Eberhard
Gosse 3
Teodor Wennö
Ivar Loden Håkansson
Gustav Sällberg

Malmö Operakör
Malmö Operaorkester