Ture Rangströms opera Kronbruden är baserad på August Strindbergs pjäs med samma namn. Ett svenskt Romeo och Julia-drama som utspelar sig i Dalarna på 1860-talet.
Kersti och Mats möts på fäbodvallen och blir djupt förälskade. De vill gifta sig, men en gammal konflikt mellan släkterna gör det omöjligt.
När mjölnarfamiljen beslutat att Mats ska få överta kvarnen håller familjerna råd och kommer överens om att försonas, och låta det unga paret gifta sig, på villkor att Kersti är oskuld. Endast en jungfru får bära byns ståtliga krona och stå vid altaret som kronbrud.
Men Kersti och Mats har redan ett barn, fött i lönndom med hjälp av Jordemor, och de håller den lille gossen gömd i skogen. Kerstis mamma anar oråd, och Brita, Kerstis blivande svägerska är minst sagt misstänksam. Jordemodern erbjuder Kersti en lösning på problemet, hon kan se till att barnet försvinner…
Strindberg och Rangström
August Strindberg skrev dramat Kronbruden 1901. Han hade 25 år tidigare själv smärtsamt upplevt samhällets konventioner och krav då han och skådespelerskan Siri von Essen tvingades lämna bort sitt gemensamma barn, eftersom de ännu inte var gifta.
Trots att berättelsen om Kronbruden är över 120 år gammal är temat med hedersproblematik högst aktuellt än idag.
Strindberg hade redan från början i åtanke att pjäsen kunde göras som opera och hade flera olika kompositörer i åtanke. Slutligen blev det den unge Ture Rangström som tonsatte dramat 1915.
Rangström tog inte med pjäsens sista scen i operan, men var i övrigt trogen Strindbergs text och ändrade bara några mindre detaljer.