Världens första kvinnliga detektiv
I vår ska den nyskrivna musikalen Dead or Alive turnera i hela Skåne. Den handlar om världens första kvinnliga privatdetektiv – Kate Warne.
Chicago växte rekordsnabbt i mitten av 1800-talet, handeln blomstrade, men med den expanderande ekonomin följde också en utbredd brottslighet.
Skotten Allan Pinkerton kom till Chicago som tunnbindare, men han visade sig ha en fallenhet för att nosa upp förbrytare. När han både fångat ett gäng hästtjuvar och avslöjat en falskmyntande bank, fick han rykte om sig som en framgångsrik brottsbekämpare. 1850 grundade han Pinkertons detektivbyrå, en firma som än i dag är verksam i säkerhetsbranschen.
Allan Pinkerton
MOT FÖRDOMAR
Pinkerton arbetade medvetet mot fördomar och engagerade flera svarta medarbetare, men så långt som till att anställa en kvinnlig detektiv hade han inte tänkt. Inte förrän den 23-åriga Kate Warne kom in på Pinkertons kontor för att söka arbete.
Kate Warne
Han utgick ifrån att det gällde en tjänst som sekreterare, men Kate Warne ville bli detektiv. Hon förklarade att som kvinna skulle hon ha möjlighet att nästla sig in i sammanhang som var omöjliga för män, bli god vän med hustrur och flickvänner till misstänkta gärningsmän, och utnyttja det faktum att män gärna skryter om sina bedrifter för kvinnor.
Pinkerton bestämde sig för att ge henne en chans, och det skulle han inte komma att ångra; snart var hon en av byråns mest framgångsrika medarbetare.
KAMELEONT
Kate var som en kameleont, med en fenomenal förmåga att byta skepnad och karaktär. Med förändrad kroppshållning, mimik, dialekt och språkbruk kunde hon ikläda sig rollen som väninna, nyinflyttad granne eller spåkvinna, och var mycket skicklig på att locka fram information.
Hennes första spektakulära fall var åkaren Maroney som misstänktes för att ha stulit 50.000 dollar av sin uppdragsgivare Adams Express Company.
Förövaren såg ut att gå fri, eftersom han skickligt undvikit att lämna efter sig några bevis, men Kate Warne lyckades vinna fru Maroneys förtroende. Hennes avslöjanden ledde till att Maroney dömdes till 10 års fängelse, och åkeriet kunde tack vare Warne få tillbaka en stor del av sina pengar.
LIVVAKT FÖR ABRAHAM LINCOLN
Ännu mer uppmärksammades Warnes insats som livvakt för Abraham Lincoln. När han skulle installeras som president läckte det ut uppgifter om att ett attentat skulle genomföras under resan till Washington.
Kate Warne fick uppdraget att skydda honom, och gav då både sig själv och Lincoln en täckmantel. Hon instruerade honom hur han skulle halta trovärdigt, och själv tog hon rollen som en ung kvinna som reste med sin handikappade farbror.
Abraham Lincoln
Lincoln anlände välbehållen till sitt nya ämbete i en knölig hatt och sliten trenchcoat. Kate Warne höll sig vaken under hela den dygnslånga resan, och släppte inte Lincoln med blicken.
WE NEVER SLEEP
Efter detta lyckade uppdrag skapade byrån sin slogan ”We never sleep” (vi sover aldrig) och logotypen med det vakande ögat. Den gav upphov till uttrycket ”private eye”, och så kallas fortfarande privatdetektiver i USA.
Text: Boel Adler