Vi presenterar ett spännande samarbete med Det Kongelige Teater, Concerto Copenhagen och Skånes Dansteater: Mozarts opera Mitridate som ett allkonstverk med modern dans, virtuos sång, konst, ljud, röster och musik.
”Mitridate er en øjenfryd”
Knud Cornelius, Frederikborg Amts Avis
Ralf Pleger, Alexander Polzin och Fernando Melo som står för regi, scenografi respektive koreografi, är en mycket intressant trio. Pleger är en av dagens mest innovativa regissörer och filmskapare. Han arbetar ofta med allkonstverk där olika konstarter samverkar. Han har en uttalad vilja att skapa verk som inte liknar något man sett tidigare.
Polzins scenografier präglas av stor fantasi och konstnärlighet (han är konstnär i botten) med ett starkt uttryck.
Melo koreograferar för danskompanier över hela världen och jobbar också ofta med opera. Tillsammans har denna trio bland annat gjort en prisad Tristan och Isolde på La Monnaie i Bryssel.
UNGDOMSVERK
Mozart var bara 13 år när han tillsammans med sin far reste till Italien för att lära sig bemästra den upphöjda operakonsten. Och uppenbarligen lyckades han bra med detta eftersom han snart fick en beställning av Teatro Regio Ducale i Milano: Han skulle skriva en opera till karnevalssäsongen året därpå.
Det rådde vissa tvivel om en 14-åring, och därtill österrikare, skulle klara av uppgiften men i december 1770 hade Mitridate urpremiär och blev en stor succé.
BAROCKOPERA
Operan är skriven enligt då rådande italienska ideal, med virtuosa arior där sångarna får briljera. Den uruppfördes med en, för tiden, ovanligt stor orkester med hela 56 musiker och överdådig instrumentation.
I vår uppsättning framförs musiken av Concerto Copenhagen, en av världens mest innovativa barockorkestrar, som spelar på tidstrogna instrument.
HANDLINGEN I KORTHET
Handlingen kretsar kring kung Mitridate och hans söner som konkurrerar om Aspasias kärlek. Mitridate var en verklig historisk person som regerade över Pontos i norra Anatolien (nuvarande Turkiet) ca 100 år före Kristi födelse. I operan, liksom i verkligheten, försöker han förgäves vinna i krig mot romarna.