”Selig sind, die da Leid tragen, denn sie sollen getröstet werden.”
(Saliga är de som sörjer, de skall bli tröstade.) Matt 5:4
I februari 1865 dog Johannes Brahms älskade mor. Den 31-årige kompositören bar också med sig sorgen över vännen och kollegan Robert Schumanns död nio år tidigare. Kanske var det dessa händelser som inspirerade honom till Ein deutsches requiem, opus 45, som hade urpremiär i sin slutgiltiga form i Leipzig 1869.
Det var en ovanlig mässa. För det första sjöngs den på tyska i stället för på latin. Den inleddes inte heller med den latinska dödsmässans ”Requiem aeternam dona eis, Domine” (Giv dem evig vila, Herre) utan med Bergspredikans ”Selig sind, die da Leid tragen, denn sie sollen getröstet werden.”
Brahms vackra, sju satser långa mässa blir en förhoppning om acceptans och tröst för de levande, snarare än en bön om ro för de döda. Det är en modern tanke, klädd i musik så översinnligt vacker musik att den överskrider tid och rum och fortfarande hänför oss, 150 år senare.
PROGRAM
Johannes Brahms (1833-1897)
Ein Deutsches Requiem, opus 45
LUTA DIG TILLBAKA
En konsert på Malmö Opera ska vara en angenäm upplevelse. Lämna dina bekymmer utanför dörren. Kom in till oss, avnjut en middag med vin i restaurangen eller ta en enkel kopp kaffe under foajéns gnistrande kristallkronor. Slå dig ner i salongen och luta dig tillbaka. Du behöver inte förbereda dig eller hålla reda på några handlingsintriger. Slut ögonen, förlora dig i musiken och bara – njut!